2010. július 25., vasárnap

VV4 - "Down Under" - Aussie barbeque




Napközben izgultunk bizony, hogy BBQ lesz-e vagy benti buli, de az időjárás hál'Istennek megkegyelmezett nekünk, és minden pont úgy alakult, ahogy szerettük volna.
A 4. Vadkacsa Vacsora jobbára családi esemény lett (többes szülinapok), és egy kicsit (bocs) Oldies' buli, hiszen a felettünk álló generácói tagjai voltak többségben, de ha már így alakult, rá is tettünk egy lapáttal, és meghívtuk szüleink barátait is, hadd legyen ez az ő estéjük is. Továbbá nem egy külföldi rokon is megjelent, így aztán nem igazán hagyományos VV volt ez, mert tőlük nem várhattam, hogy itt "idegenben" süssenek-főzzenek. Azért így is több helyről állt össze a menü, amit az ausztrál állat és növényvilág ihletett.

A menü tehát:
1. Előételek:
- Emutojás - helyett: Kakukktojás, azaz soproni babosrétes, egy kedves soproni rokon hozzájárulása
- Kenguru - helyett: sajtos mártogatósok zöldségekkel = Hopp bemártom, hopp bekapom
- Kakadu (Hello Cookie) - helyett: Aussie húsoslepény

2. Saláták, zöldségek
- Jacaranda - helyett: vegyes saláta pirított kendermaggal
- Bougenvillea - helyett: ausztrál krumplisaláta,
- Pálmafa - helyett: Coleslaw, azaz káposztasaláta

3. Főételek:
- Ördögi csirke; ördögi, mert csípős, de tényleg csirkeszárny
- Wombat - helyett: mézes-mustáros sertésoldalas (evvel őszintén jobban is jártunk)
- Koala - naná, hogy olyat nem eszünk, de marhát igen fűszeres marhapogácsa formájában

4. Desszertek:
- Pavlova - na ez tényleg AUSZTRÁL!
- Anzac kekszek - ez is!
- Répás süti - sőt ez is

Tulajdonképpen - és ezt az ottélő rokonok is megerősítik - ausztrál konyha nem igazán van, azaz nem egyedi, és nem híres (elnézést, ha itt most bárkit megsértek), mert egyrészt az angolszász konyhán alapul az eredeti bevándorlóknak köszönhetően, másrészt az azóta bevándorolt különféle népek konyhájának elemei tűnnek fel benne itt-ott. A Pavlova torta talán az egyetlen, ami egyből beugrik, mert az tényleg onnan származik ott találták ki. Anna Pavlova balettáncosnő tiszteletére alkotta egy ausztrál szakács tojásfehérjéből-tejszínből, hogy ugyanolyan könnyed, légies és hófehér legyen, mint egy tüllbe öltözött balerina. Nem könnyű elkészíteni, de mindig nagyon hamar elfogy! (ez most is így volt)

Sokáig kutakodtam az interneten receptek után, és van némi saját tapasztalat is, ezért vettük be a "Meat pie"-t, a húsoslepényt, amit én nem tésztával lefedve készítettem, így egy kicsit könnyebb (készíteni és enni is).
A krumplisalátával ugyanilyen formában (mentásan) találkoztam Angliában is, és a Coleslaw a Kentucky csirkeszárnyas hálózatnak is alapkínálata, de mindkettő beleillett a BBQ vacsoránkba körítésként.
A csirkeszárny ördögien fűszeres és csípős lett, a marhapogácsa is nagyon omlós és ízletes, és az oldalasból sem maradt semmi; mindegyiket tudom ajánlani nyári grillezéshez.
Elárulom, hogy csaltam egy kicsit, mert az időjárás előrejelzés szerint eső, sőt vihar is lehetett volna (végül is volt, de éjjel illetve másnap hajnalban). A csalás annyiban állt, hogy minden húst elősütöttem a sütőben arra számítva, hogy ha a) jó idő van, akkor szabadtűzön készresütöm, hogy jó kis füstös legyen, vagy b) ha esik, visszatolom a sütőbe, és a sütőt grillezésre állítva készre pirítom. Az első variáció jött be, de végül is, ha sok a vendég, és kicsi a grillsütő felület, akkor ez máskor is működhet.
A vacsora csúcsa kétségkívül a Pavlova torta lett, amiből kettőt is készítettünk, egyet ribizlivel, egyet áfonyával és málnával. A lényeg talán az, hogy jó kis savanykás gyümölcs legyen. Ausztráliában nagyon kedvelik maracujával, sajnos, azt most nem sikerült beszereznem. Az Anzac keksz, az egyik ünnepük, az "Anzac Day" keksze, jó kis kávé mellé szóló ropogtatnivaló, a répás sütit pedig hagyományosan húsvétkor sütik, de bármikor megállja a helyét.

Nem is locsogok többet íme egy-két recept, amíg tart a nyár, használjuk ki!
Képeket - bevallom - inkább a vendégekről készítettem, remek portrék lettek. Kicsit többen voltunk a szokottnál, viszont én többet főztem, és sürögtem, valahogy az ételfotókkal elmaradtam. Tudom, hogy könnyebb elképzelni az ételeket képpel, de esetleg mellékelhetek jóízűen evő vendégeket ábrázoló képeket...

Húsoslepény
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
25-30 dkg darált marhahús
1 kis fej lilahagyma
4 tojás
2,5 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Gyakorlatilag úgy készül, mint a quiche; a leveles tésztát emelt peremű kerek formába teszem, és 20-25 percig "vakon" (babbal lenyomtatva) sütöm 180 fokon. Kiveszem, megkenem egy kis felvert tojással és 5 percig visszateszem, hogy az alja is átsüljön. Míg sül, olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a marhahúst, fűszerezem ízlés szerint. Kiveszem a tésztát, és elterítem rajta a húst. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, sóval. borssal és szerecsendióval, és a keveréket a húsra öntöm. Rászórom a reszelt sajtot is, és visszateszem a sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütöm még 180 fokon, és kész. Melegen is isteni, de kihűlve se vetette meg senki.

Krumplisaláta
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 marék menta
1 dl borecet
1-2 ek porcukor
2 dl tejföl
1 főtt tojás
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom, és karikákra vágom, megsózom. A hagymát apróra vágom, összekeverem a szintén apróra vágott mentával, és a cukros-ecetes lével, és a krumplira öntöm, ha lehet, míg meleg a burgonya. A főtt tojást összenyomom villával, belekeverem a tejfölbe, majd ezt a keveréket is a krumplira locsolom. Jól behűtöm egy pár órára, és tálalás előtt finoman átforgatom.
Megjegyzés: A mentától különleges, friss íze van, nagyon jól illik a grillen sült húsokhoz. Ha nagyon beszívja a tejfölt, egy kis joghurtot még elvisel, mielőtt összeforgatom.
Coleslaw (majonézes káposztasaláta)
Hozzávalók:
1 fej káposzta
1 csokor sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 tubus majonéz
1 doboz tejföl/joghurt
1 ek mustár
só, cukor
citromlé
A káposztát és a répát lereszelem, a hagymát is nagyon apróra vágom, vagy lereszelem, és összekeverem a zöldségeket. Megsózom, állni hagyom, majd finoman kinyomkodom a keveréket, és leöntöm a levét. A majonézt összekeverem a tejföllel/joghurttal, a mustárral, cukorral és citromlével, és ezt a mártást a zöldségekre öntöm. Jól összeforgatom, és behűtöm a salátát legalább 2 órára.


Ördögi csirkeszárnyak
Hozzávalók:
1,5 kg csirkeszárny lapos és combocska részre kettéválasztva
Pác:
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, szójaszósz, borecet, mustár, paradicsomszósz, só, bors, currypor, barnacukor
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat kettévágom, mert így könnyebb enni (egy falat az egész = fingerfood), és hamarabb átsül. A pác hozzávalóit összekeverem, a csirkedarabokra öntöm, és egy pár órára hagyom hatni.
Ha sütőben készítem (én most ezt tettem) 200 fokon sütöm 5-10 percig, majd visszaveszem a hőfokot kb. 160 fokra, és addig sütöm, míg megpuhul. A végén még 220 fokon "rápörkölök" egy kicsit.

Marhahúspogácsák
Hozzávalók:
1 kg darált marhahús (jó minőségű marhából!)
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma fokhagymaprésen átpréselve
2 tojás
dijoni mustár
balzsamecet
szójaszósz
Worchestershire szósz
olivaolaj
só, bors
A darálthúst a hozzávalókkal összekeverem egy mély tálban, a tetejére olivaolajat öntök, és éjjelre hagyom állni ( de legalábbis jópár órára). A hozzávalókat ízlés szerint adagolom, eltúlozni egyiket se jó, a lényeg, hogy semmi se kiabáljon ki belőle, de jó szaftos legyen a keverék.
A masszából pogácsákat gyúrok, és nem forró tűzön mindkét oldalán kb. 10-10 percig sütöm. (nekünk ennyi idő elég volt).
Nagyon finom, omlós, ízletes.
Megjegyzés: a titok a marha maga. Én elég drága fajtát vettem, és a hentes majd' elájult, amikor ledaráltattam vele, pocséklásnak tartotta. Nem volt az!


Mézes-mustáros oldalas
Hozzávalók:
1,5 kg oldalas
Máz:
azonos mennyiségű méz és mustár
1 ek borecet vagy balzsamecet
1 ek olívaolaj
2 ek szójaszósz
A bordákat megsózom és elősütöm (sütőben kb. 1,5 óra, amíg átsül), majd kisült zsírt leöntöm róla. Mi csak ekkor vittük ki a grillhez (említettem, hogy esőt "vártunk"), és mindkét oldalát a páccal megkenve jól megpirítottuk. A mézen szépen karamellizálódik, és finom ropogós lesz tőle a hús.
Pavlova torta
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
220 gr porcukor
300 ml tejszín
vegyes, savanykás gyümölcs
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem alacsony lángon, egy tepsit beterítek sütőpapírral.
A tojásfehérjéket tiszta, mély edénybe teszem, és elektromos habverővel magas fokozaton verem kb. 1 percig, amíg elkezd keményedni. Fokozatosan hozzáadom a cukrot, alkalmanként egy-egy evőkanállal, és továbbverem, amíg a cukor eloszlik, és a hab elég kemény nem lesz.
A habot a tepsire lapátolom kerek alakban (kb. 20 cm átmérő), és a tetejét elegyengetem egy spatulával.
A sütőbe helyezem a tepsit, és nagyon alacsony lángon (130 fokon) sütöm kb. 1,5 órán keresztül, vagy ameddig a habtészta kemény és száraz lesz érintésre. Lezárom a sütőt, kinyitom az ajtaját, és otthagyom a habot kihűlni.
A "tésztát" tálalótálra fordítom az aljával felfelé, és rákanalazom a kemény habbá vert tejszínt. A tetejére halmozom a gyümölcsöket, és azonnal tálalom.
Megjegyzés: az édességet rendszeresen visszautasító férjem is imádja! Én eperrel, kivivel és mangóval szeretem, de nagyon jó málnával, áfonyával és ribizlivel is. Sokan esküsznek a maracujára, de az nálunk nehezen beszerezhető. Az ausztrálok hagyományosan vegyes bogyós gyümölcsökkel és maracujával eszik, de a feltét "szezonális", ők is azt tesznek rá, ami éppen van.
Ha a habalap egy kicsit összetöredezik, ne essünk kétségbe, úgysem látszik ki a tejszín és a gyümölcsök alól!


Ausztrál répás sütemény
Hozzávalók:
50 dkg reszelt répa
25 dkg durvára vágott dió
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is, avval szerintem jobb)
15 dkg mazsola
20 dkg nádcukor
1 ek rum
4 tojás
2 dl olaj
2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
Krém:
25 dkg mascarpone
3 ek porcukor
3 ek joghurt
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, fűszerekkel, mazsolával, cukorral. A tojást habosra verem, beleöntöm az olajatm majd ezt összekeverem a lisztes keverékkel. A végén hozzáadom a reszelt répát és a diót.
Kivajazott tepsiben 30-40 percig sütöm (tűpróbáig). Ha kihűlt a tetejére kenem a krémet, és hagyom egy kicsit összeérni.
Ha marad belőle, sokáig eláll.


Anzac kekszek
Hozzávalók:
1 bögre (250 ml) zabpehely
1 bögre graham liszt
3/4 bögre kókuszreszelék
12 dkg vaj
1 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 dl forróvíz
1 ek folyékony édesítő (vagy még egy kis méz!)
Összekeverem a zabpelyhet a liszttel és a kókusszal. Megolvasztom a vajat, belekeverem a mézet. A szódabikarbónát feloldom 2 ek vízben a mézes keverékhez teszem, majd az összes eddigi hozzávalót összekeverem. Ha túl száraz lenne, egy kis forró vízzel lágyatom. Vizes kézzel golyókat formázok belőle, majd sütőpapírral kibélet tepsin egy kicsit lelapítom a tésztagolyókat (kb. 45 db). 150-200 fokon sütöm, amíg szép barna nem lesz.
Kíváló kávékísérő ropogtatnivaló illetve ha stílusosak akarunk lenni, akkor kiváló teakísérő.























































































































































































Nincsenek megjegyzések: