2011. február 21., hétfő

Mexikói receptek




A Chili con carne receptet a "Viva Mexikó" bejegyzés alatt találhatod.






Rákos-avokádó saláta
Hozzávalók:
25 dkg rák
2-3 gerezd fokhagyma
25 gr vaj
2 avokádó
borecet
1 citrom leve
1 friss chili paprika
só, bors
friss koriander
Elkészítés:
Az avokádót meghámozom, felszelem és egy tálba teszem. Érdemes azonnal meglocsolni egy kis citromlével, nehogy megbarnuljon. A rákot megtisztítom, a vajba beleteszem a fokhagymát, és a fokhagymás vajban szép rózsaszínűre sütöm a rákokat. Ha kész, az avokádóra helyezem, megöntözöm borecettel, citromlével, sózom, borsozom, és óvatosan összekeverem, nehogy megtörjenek. Tálalás előtt aprított, friss koriandert szórok rá.

Megjegyzés: Tortilla chips-szel illetve pirítóssal tálalom (nem mintha önmagában nem lenne elég tápláló!).


Friss, csirkés tortilla
Hozzávalók:
Tortillához:
3 csésze liszt (fele kukorica, fele búzaliszt)
2 tk sütőpor
kb. 1 tk só
3/4 csésze vaj, margarin
3/4 csésze meleg víz
Töltelékhez:
1 kg csirkemell filé
1 üveg salsa szósz
3 dl tejföl
1 kaliforniai paprika
1/2 üveg gyöngyhagyma (szerintem friss is jó!)
15-20 dkg reszelt cheddar sajt
só, bors
fokhagyma
chili
apró paradicsom
Elkészítés:
A lisztet összekeverem a sütőporral, morzsolt vajjal, meleg vizet teszek bele, és tésztává gyúrom. A pizzatésztához hasonlónak kell lennie. 1 órát pihentetem, majd 12 gombócot formálok belőle, és a gombócokat kinyújtom. Középmeleg, száraz serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig sütöm, amíg pöttyös nem lesz. Amint megsült, letakarom, hogy ki ne száradjon, mert akkor nem lehet feltekerni. Egyébként, ha kihűlt, jól zárható tasakban hűtőbe lehet tenni, és később felhasználni.

A töltelékhez felkockázom a csirkemellet, sózom, borsozom, és forró olajban fokhagymával megpirítom. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, hagymát, és chilit, ha erősre szeretném, és összesütöm. A salsat összekeverem tejföllel, megkenem a keverékkel a tortillákat. csirkét halmozok rá, megszórom apróra vágott paprikával, reszelt sajttal, és feltekerem. Tűzálló tálba helyezem, és forró sütőbe teszem egy pár percre, hogy a sajt megolvadjon benne.

Megjegyzés: Mióta ezt megkóstoltuk, nincs kedvem kész tortillát enni. Biztos, sütök én is!
(A kép nem a mi tortillankat ábrázolja, csak illusztráció.)

Nincsenek megjegyzések: