2010. augusztus 11., szerda

Horvát receptek


Opatija mellett Lovranban nyaraltunk, ami egy gyönyörű századfordulón épült villákkal, pálmákkal, parkokkal teli kisváros. Több kilométernyi sétány vezet végig a sziklákkal csipkézett parton, hangulatos kis öblök, kavicsos strandok és kristálytiszta tengervíz. Igazi mediterrán élmény!

Ennek megfelelően "mediterránul" ettünk, főztünk: olívaolaj, zöldségek, halak, friss rozmaring, babér a kertből, hmmm...

Apartmanban szálltunk meg, így főzni is volt alkalmam, amit én sose bánok. Egyik nap kirándultunk Rijekaba, és jól bevásároltunk a halpiacon mindenféle finomságot. Háziasszonyunk - Jelka néni - segített megpucolni a rákokat, és ugyan mondtam, hogy én el tudom készíteni, nem nagyon engedte, hogy eltérjek az őáltala kedvelt, ismert recepttől, végig mellettem állt és segített (diktált). Valóban más lett ez a rák, mint amit két nappal azelőtt főztem, nekem új, így mindkettő receptet megosztanám veletek, érdemes őket kipróbálni.


Egy remekül sikerült hal illetve csirkereceptet is a figyelmetekbe ajánlanék, mindkettőt Horvátország ihlette, és mindkettő nagyon ízlett (az egyébként nem válogatós) családomnak.

Nyissunk hát egy kis ablakot Horvátországra, nézzük mit ettünk mi ott.
Rák - Jelka néni módra
Hozzávalók:
1 kg tengeri rák héjastól
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
szemes bors
fél citrom leve
1 dl fehérbor
2 ek zsemlemorzsa
olívaolaj
A rákokat megtisztítjuk (fejrészt levágjuk), de nem dobjuk ki a levágott fejeket, ollókat. Folyó víz alatt alaposan megmossuk a rákokat, amiken rajtahagytuk a farokrészen a "páncélt". A levágott részeket is alaposan átöblítjük, majd sós vízben feltesszük főni, ez lesz az alaplé.
A rákhúshoz felforrósított olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Széles, lapos vastagaljú lábost válasszunk! A hagymára helyezzük a rákokat és 5-10 percig pirítjuk, amíg átsül, de a húsa roppanós marad. Menetközben hozzáadjuk a szemesborsot, a petrezselymet, a fél citrom levét. Csak a végén öntjük fel az alaplével és a fehérborral. A szószt - nekem ez volt a legfurcsább! - zsemlemorzsával sűrítjük, és nem liszttel!
Friss, roppanós kenyérrel ettük, nagyon jó volt tunkolni a levét, ami egész különleges lett az alaplének és morzsának köszönhetően.
Paradicsomos rákocskák
Hozzávalók:
50 dkg tisztított rákocska
1 fej hagyma
3 paradicsom leforrázva, lehéjazva
olívaolaj
rozébor
friss bazsalikom, rozmaring
citrom
Az olívaolajat felhevítem, és beledobom a rákokat. Ha kicsit átsültek, megsózom, meglocsolom citromlével, hozzáadom a felaprított hagymát, a kis darabokra vágott paradicsomot, és a bazsalikomot. felöntöm egy kis rozéborral, és összeforralom. Rövid ideig főzöm, amíg egynemű nem lesz a mártás.
Ez is finom ropogós kenyérrel, illetve spagettin tálalva.
A "maradék" rozét igyuk meg hozzá.
Tengeri halfilé a'la Totó
Hozzávalók:
60 dkg tengeri halfilé
1 fej fehér hagyma
babérlevél
2 dl főzőtejszín
1 tk mustár
fehérbor
olívaolaj
citromlé
só, bors
A sóval, citromlével bedörszölt halfiléket a felforrósított olajon mindkét oldalán - óvatosan megforgatva - megsütöm. Ráhalmozom a karikákra vágott hagymát, hozzáadom a mustárt, babérlevelet, ráöntöm a főzőtejszínt, és az egészet összerottyantom. Ha van egy kis fehérbor is kéznél, az sosem árt.
Olivaolajas tésztával, vagy vajas-petrezselymes burgonyával is finom.
Olajbogyós-sajtos csirkemell
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell kisebb szeletekre vágva
vaj, olívaolaj
2 marék olajbogyó
25 dkg vegyes (sima és füstölt) reszelt sajt
liszt
őrölt szerecsendió
1 dl fehérbor
friss rozmaring
A csirkemelleket megsózom, és szerecsendiós lisztbe forgatom. A vajat olajjal felolvasztom, és ebben megsütöm a szeletek mindkét oldalát szép aranybarnára. Ha átsült, rászórom az olajbogyókat, és egyszerűen rászórom a sajtot is, hagyom ráolvadni. A tetejére dobok egy kis friss rozmaringot, csodás illata lesz! Közben aláöntöm a fehérbort is, és hagyom forrni, párologni, illetve hogy átjárja a csirkét. Azonnal tálalom vagy vajas burgonyával, vagy zöldséges rizzsel.
Egyszerű, gyors, nagyon jó!

Nincsenek megjegyzések: