2012. április 25., szerda

Régi magyar receptek

Bálmos - Magyar Konyhából - Jókai kedvenc ételei közül a 8.

Hozzávalók:
1dl házi tej
2 dl házi tejszín
1dl házi tejföl
2 dkg vaj
5 dkg juhtúró
5 dkg kukoricadara
(én megháromszoroztam egy jó lábasnyi adaghoz)
Elkészítés:
A tejet, tejszínt és a tejfölt összekeverjük, jól összekeverjük és hozzáöntjük a kukoricadarát. lassú tűzön, állandó keverés mellett puhára főzzük. Amikor elkezd összeállni a massza, kézi habverővel erősen keverjük, amíg ki nem csapódik a zsiradék. (őszinte leszek, nálam ez nem történt meg. Lehet, hogy azért mert a tejszín főzőtejszín volt, tehát nem annyira zsíros, de nálam a dara mindent beszívott). Rádobjuk a vajat, azzal tovább keverjük, és belemorzsoljuk a juhtúrót. Szalonnát kiolvasztunk, az olajába mártott kanállal gombócokat formálunk, és a pöröckkel tálaljuk a bálmost.
Megjegyzés: tényleg házi tej, vaj, tejföl kell hozzá! Körítésként fűszeres, szaftos húsokhoz is nagyon jó.


Nincsenek megjegyzések: