2010. május 30., vasárnap

Receptek - 2. vacsora






Assli Akhdar - petrezselyemsaláta

-8 csokor petrezselyemzöld
- 2 nagyobb paradicsom
-1 nagy fej hagyma
- 4 evőkanál búzadara
- 1-2 olívaolaj
- só, bors
- citromlé

A petrezselymet finomra vágom, és összekeverem az apróra vágott hagymával és a kicsi kockákra vágott paradicsommal. A búzadarát kevés vízben átkeverem, majd a vizet lecsurgatva róla, a zöldségkeverékhez adom. 2 órán át állni hagyom, hogy az ízek jól összeérjenek, és a dara megpuhuljon. Tálalás előtt meglocsolom citromlével, megsózom, és hozzáadom az olajat.

Megjegyzés: eszembe sem jutott volna petrezselymezöldből salátát készíteni, pedig a mi konyhánknak is fő alapanyaga. Nagyon friss, jóízű köret ill. előétel.


Hadid bamafsegy - joghurtos padlizsánsaláta

- kemény padlizsán
- 1 citrom leve
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dl joghurt
- oregano
A karikákra vágott padlizsánt besózzuk, meglocsoljuk citromlével, és állni hagyjuk. Összezúzzuk a fokhagymát, elkeverjük a joghurttal, amihez hozzáadjuk a sót, borsot és az olívaolajat, majd behűtjük. A padlizsánt most kockákra vágom, megszórom oreganoval és olívaolajon megsütöm. Ha megpuhult félrehúzom, és citromlével megöntözöm. Összekeverem a joghurttal és jól behűtöm.
Megjegyzés: pitával, vagy magos-rozsos kiflivel lehet tálalni. Meleg napokon önmagában is hűsítő, jó ebéd. Másnapra még jobb, mert összeérik. Lehet még feta sajtot és paradicsomot is hozzáadni.


Palesztin csicseriborsóleves

- 1 csésze favabab (éjjelre beáztatva) ill. mi esetünkben vöröslencse (nem kell áztatni)
-4 evőkanál olívaolaj
-2 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
-1 nagy paradicsomkonzerv, a levét tedd félre
- 1/4 csésze koriander
- csipet cayenne bors
- 8 csésze víz
- 1 csicseriborsó konzerv
-2 hámozott paradicsom
- oregano
- só, bors

Hevítsd fel az olajat egy nagy edényben, és puhíts meg benne a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Add hozzá a paradicsomot, a koriandert és a cayenne borsot. Főzd lefedve 10-15 percig. Öntsd fel vízzel, és a paradicsomkonzerv levével, forrald fel, aztán add hozzá a fava babot/vöröslencsét. Csökkentsd a hőt, és kb. két órán át főzd a levest.

Öntsd bele a csicseriborsót, és a felkockázott paradicsomot, forrald fel újra, majd ismét alacsonyabb lángon főzd kb. 30 percig. Amikor kész, szórd meg oreganoval, és ízesítsd ízlés szerint sóval, borssal. Azonnal tálald.

Megjegyzés: a képen a tányérba helyezett mécses köré mertük levest a barátunk kérésére, de azért nem így kellett megennie. Látványnak mindenesetre klassz volt!

Nincsenek megjegyzések: